Hur skapas en hållbar platsutveckling i balans med kulturarv och identitet?
Den frågan stod i centrum när Forum Kulturarv 2024 gick av stapeln i Hammarkullen, Göteborg. Under en dag fylld av inspiration, berättelser och framtidstro guidade Lisa Haeger publiken genom ett program där människor, minnen och platser vävdes samman till en större helhet.
1. Stolthet – Hammarkullekarnevalen
Maria Wångesjö berättade om Hammarkullekarnevalens rötter. I en tid av snabb inflyttning blev karnevalen ett sätt att bygga något gemensamt – där olika kulturer kunde mötas utan att suddas ut. En plats för kreativitet, stolthet och identitet, mitt i vardagen.
2. Tillhörighet – Hammarkullens kulturguider
Sajaa Alsaidan och Pom Sandhagen lyfte arbetet med att förändra bilden av Hammarkullen genom lokal guidning. Vem har egentligen rätt att berätta om en plats? Genom guidningarna blir samtalet ett verktyg – och platsen får tala med egna röster. Muralmålningar, personliga berättelser och engagemang skapar en känsla av tillhörighet.
3. Tillsammans – Från avkrok till turistmål
Bodil Sandell och Johanna Gustafsson tog oss med till Limmared. När platsen fick en negativ recension vände invånarna på perspektivet. Över 500 personer engagerade sig – och idag drivs Glasets Hus av 140 volontärer i samverkan med Tranemo kommun. En idéburen kraft i praktiken.
4. Inkludering – Föreningen Hoppet för kropp och själ
Sajaa Alsaidan berättade om föreningen som genom matlagning och gemenskap skapar möjligheter för kvinnor som hamnat utanför. Utan egen lokal, men full av kraft, når de ut i samhället genom högtider och vardag – med mat som mötesplats och motor för inkludering.
5. Representation räknas – Turismens roll i mångkulturella samhällen
Helena Kraff och Eva Maria Jernsand (TIMS) problematiserade varför turism ibland exkluderar. Genom att synliggöra strukturer och arbeta med representation, deltagande och delaktighet, kan turism i stället bli en inkluderande kraft – som speglar det samhälle vi faktiskt lever i.
6. Relationsskapande – Kulturarv och arkeologi för social hållbarhet
Andreas Antelid avslutade introduktionen med tankar kring kulturarvets kraft – både för att förena och separera. Genom arkeologins berättelser skapas kontakt över tid, och nya relationer byggs i nuet. Ett hållbart kulturarv ser både bakåt och framåt – samtidigt.
Forum Kulturarv 2024 blev ett mycket lyckat arrangemang av Kulturarvsakademin – fullt av nya insikter, viktiga möten och en inspirerande miljö för gemensamt lärande och framtidsskapande.