Mat och kulturarv som röd tråd
I Matarvspodden möter moderatorn Lisa Haeger forskare och författare i spännande samtal om mat som kulturarv.
Avsnitten fångar bland annat upp forskning presenterad i boken Matarv: berättelser om mat som kulturarv som är resultatet av ett samarbete mellan forskare på Göteborgs universitet och kulturarvsinstitutioner i Västra Götalandsregionen. Mer information finns på: https://www.gu.se/kritiska-kulturarvsstudier/forskning/kulturarvsakademin-kaa/matarv
Matarvspodden produceras av Kulturarvsakademin i samarbete med Medieteknik, Göteborgs universitet. Producent Jenny Högström Berntsson.
Avsnitt 7: Vad åt vikingen och romaren? Matarv från äldre kulturer
I detta avsnitt av Matarvspodden djupdyker vi i matarvet från gångna kulturer. Vi bekantar oss med kosten hos romarna under antiken. Vi ger oss på jakt efter den skandinaviske vikingens måltider och diskuterar vad det arkeologiska materialet kan berätta för oss om mat och matlagning från förr. Vi får veta mer om spannmål, rutten fisk och pizzans historia. Dessutom får vi veta vad antikens författare hade för fördomar om nordbornas mat. I podden medverkar Mari Wickerts, arkeolog och museipedagog, Göteborgs Stadsmuseum och Lena Larsson Lovén, professor i antikens kultur och samhällsliv, Institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet.
Avsnitt 8: Fika som svenskt matarv: så mycket mer än en kaffepaus
I detta avsnitt av Matarvspodden möter vi etnologen Susanna Rolfsdotter Eliasson och pedagogen Margaretha Häggström som båda studerat det svenska fenomenet fika. Tillsammans med Matarvspoddens Lisa Haeger ger de sig in på det kanske svenskaste av alla matrelaterade traditioner. Vad är egentligen så speciellt med svenskt fika? Och kan man kalla det för kulturarv?
Avsnitt 9: Matturism och kulturarv: från foodies till honungskakor
Matarvspodden ger sig in i matturismens värld och tittar på hur bakverk och mat används inom turistnäringen och varför en liten dansk ort är känd under namnet Honningskagernas by. Lisa Haeger lotsar oss tillsamman med Erik Lundberg, Centrum för turism, och Jenny Högström Berntson, Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet, in bland gamla recept, turistnäring och foodies.
Avsnitt 10: Mat och förvaring: hållbar hushållning genom tiderna
I detta avsnitt av Matarvspodden tar vi oss an olika sätt att förvara mat i Sverige genom tiderna. Tillsammans med antikvarierna Carina Carlsson och Christine Caux Gustavsson ger vi oss på lösningar för förvaring av mat förr och nu. Vi lotsas genom lämningar i kulturlandskapet, hemmen och museimagasinen. Och vi möter en brokig men ack så spännande historia där vi återigen ser att vi behöver vår historiekunskap för att ta oss vidare till en mer hållbar framtid!
Avsnitt 11: Grön mat som kulturarv: veganism och vegetarianism genom tiderna
I detta avsnitt av Matarvspodden ger vi oss in i veganismens och vegetarianismens historia. Lisa Haeger diskuterar det gröna matarvet med Anita Synnestvedt, Göteborgs universitet och författaren Anna H Lundahl. Vi ser närmare på trender, mat som identitet och attityder till vegetarianism och veganism. Vi pratar hållbarhet och mat som statusmarkör och avslutar med tips från det gröna köket.